
Zielona sałatka – dla miłośników chrupania
Zielona sałatka to fantastyczny pomysł na lekką przystawkę lub danie główne. Jest świeża, chrupiąca i pełna witamin. Bazą jest świeża kapusta, a resztą składników możemy żonglować i tworzyć swoje wersje, dodając składniki, które najbardziej łechcą nasze podniebienia. W moim domu robi furorę i dlatego chciałabym się nią podzielić z wami.
Składniki na porcję dla 2 osób
- 400 g białej kapusty
- 1 awokado
- 1 cebula dymka
- 1 pierś z kurczaka
- 10 słodkich migdałów
- po garści ziaren słonecznika i pestek dyni (łuskanych)
- majonez*
- sos pietruszkowy: garść zielonej pietruszki, po łyżce oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego i wody, sól do smaku
- mieszanka przypraw np. do kebaba lub inna
- olej kokosowy do smażenia
*dla ambitnych proponuję samodzielne wykonanie majonezu
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- olej np. słonecznikowy (ilość dowolna w zależności od tego jak gęsty majonez chcemy uzyskać)
- sól
Miksujemy wszystkie składniki prócz oleju na jednolitą masę, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy olej małymi porcjami.
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, mieszaniną przypraw i skropić odrobiną oleju. Nie bójcie się przypraw. Sałatka jest delikatna, dlatego mięso na ostro doda jej charakteru. Dobrze wymieszać i odstawić na kwadrans. W tym czasie poszatkować kapustę w długie cieniutkie paseczki, awokado w kostkę, cebulkę w drobne krążki. Na gorącej suchej patelni uprażyć słonecznik, pestki dyni i posiekane migdały. Pilnować aby się nie przypaliły. Przesypać na miseczkę. Składniki na sos pietruszkowy dokładnie zmiksować. Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażyć kawałki mięsa. Na talerzach układamy kapustę, obsypujemy resztą składników i dodajemy sosy w ilości dowolnej. Na wierzchu układamy gorące mięso. Nasza Zielona Sałatka jest gotowa. Jeszcze tylko odrobina grubo mielonej soli i można zajadać. Jak ktoś ma ochotę może ją wzbogacić o grzanki z dowolnego pieczywa. Ja podaje do niej domowy żytni chleb na zakwasie. Przepis znajdziecie w następnym wpisie. Zapraszam i życzę smacznego.
[mailerlite_form form_id=2]

