Zielona sałatka
Przepisy,  Sałatki i przystawki

Zielona sałatka – dla miłośników chrupania

Zielona sałatka to fantastyczny pomysł na lekką przystawkę lub danie główne. Jest świeża, chrupiąca i pełna witamin. Bazą jest świeża kapusta, a resztą składników możemy żonglować i tworzyć swoje wersje, dodając składniki, które najbardziej łechcą nasze podniebienia. W moim domu robi furorę i dlatego chciałabym się nią podzielić z wami.

 

Składniki na porcję dla 2 osób
  • 400 g  białej kapusty
  • 1 awokado
  • 1 cebula dymka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 10 słodkich migdałów
  • po garści ziaren słonecznika i pestek  dyni (łuskanych)
  • majonez*
  • sos pietruszkowy: garść zielonej pietruszki, po łyżce oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego i wody, sól do smaku
  • mieszanka przypraw np. do kebaba lub inna
  • olej kokosowy do smażenia

 

*dla ambitnych proponuję samodzielne wykonanie majonezu

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • olej np. słonecznikowy (ilość dowolna w zależności od tego jak gęsty majonez chcemy uzyskać)
  • sól

Miksujemy wszystkie składniki prócz oleju na jednolitą masę, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy olej małymi porcjami.

 

Wykonanie

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, mieszaniną przypraw i skropić odrobiną oleju. Nie bójcie się przypraw. Sałatka jest delikatna, dlatego mięso na ostro doda jej charakteru. Dobrze wymieszać i odstawić na kwadrans. W tym czasie poszatkować kapustę w długie cieniutkie paseczki, awokado w kostkę, cebulkę w drobne krążki. Na gorącej suchej patelni uprażyć słonecznik, pestki dyni i posiekane migdały. Pilnować aby się nie przypaliły. Przesypać na miseczkę. Składniki na sos pietruszkowy dokładnie zmiksować. Na dobrze rozgrzanej patelni podsmażyć kawałki mięsa. Na talerzach układamy kapustę, obsypujemy resztą składników i dodajemy sosy w ilości dowolnej. Na wierzchu układamy gorące mięso. Nasza Zielona Sałatka jest gotowa. Jeszcze tylko odrobina grubo mielonej soli i można zajadać. Jak ktoś ma ochotę może ją wzbogacić o grzanki z dowolnego pieczywa. Ja podaje do niej domowy żytni chleb na zakwasie. Przepis znajdziecie w następnym wpisie. Zapraszam i życzę smacznego.

 

 

 

Cześć, Rafał i Magda (RiM) witają na stronie taksiebujamy.pl. Od kilku lat mieszkamy i pracujemy w Kopenhadze, oraz włóczymy się po świecie. Oprócz podróży lubimy dobre jedzenie, o kawie nawet nie wspomnimy - najlepiej smakuje o poranku, przed namiotem, gdzieś na odludziu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na blogu. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Przeczytaj politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close