Na słodko,  Przepisy

Tort porzeczkowy – zadziorny jak McQueen na zakrętach

Tort porzeczkowy. Tym razem miałam ochotę na coś kwaśnego, wyrazistego i z charakterem, którego nie brak temu małemu czerwonemu autku. Mieszanka porzeczek czarnych i czerwonych z dodatkiem jeżyn, jagód i malin okazała się strzałem w dziesiątkę. Okazja – urodziny mojego synka, który jest totalnie zafiksowany na auta, w żyłach płynie mu bezołowiowa 🙂

Składniki na biszkopt o wymiarach 31 x 38 cm
  • 12 jaj
  • 2 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dno blachy wyłożyć pergaminem, piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysto. Białka ubić na pianę i nie przerywając ubijania dodawać po łyżce resztę cukru. Mikser zamienić na łyżkę 😉 i obie masy delikatnie ze sobą połączyć, na koniec dodać przesianą mąkę. Powoli wymieszać. Piec około 30 – 40 minut. Biszkopt przełożyć na kratkę do wystudzenia.

Składniki na krem
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 400 g serka mascarpone
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 300 gram mieszanki owoców ( czarna i czerwona porzeczka, jagody, jeżyny, maliny)

Składniki na krem wyciągnąć z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem prac. Śmietanę z cukrem ubić, dodać serek i na wolnych obrotach krótko wymieszać. Dodać owoce i zamieszać łyżką. Krem na nasz tort porzeczkowy jest gotowy. Możecie użyć owoców mrożonych. Będą bardziej klapciate i puści z nich sok ale to nic, wlejcie wszystko – będzie pysznie. W sezonie oczywiście świeże ale nie wszystkie się chyba zgrywają w czasie.

Dekoracje
  • 4 ciastka np.Oreo
  • 500 g czerwonej masy cukrowej
  • dodatkowo czarna i biała masa cukrowa
  • niebieski i żółty barwnik spożywczy
  • 3 patyczki do szaszłyków
Krem maślany
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru

Składniki utrzeć ze sobą.

Klej do mocowania
  • robimy średnio gęsty lukier z cukru pudru i wody
Wykonanie tortu

Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa blaty, a następnie w poprzek dłuższego boku na pół. 3 z otrzymanych blatów układamy jeden na drugim. Wycinamy kształt dolnej części auta. Z pozostałego blatu dzieląc go na kawałki układamy i docinamy resztę. Przekładamy kolejne warstwy biszkoptu kremem z owocami, lekko dociskamy i odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie przygotowujemy kółka – obkładając ciastka czarną masą cukrową. Potrzebna nam będzie szara masa więc łączymy białą z czarną. Zabawa jak plastelinką w przedszkolu 😉 Niebieską masę robimy dodając do białej niebieski barwnik. Wyciągamy nasz torcik z lodówki i przez ręcznik papierowy dociskamy go z każdej strony nadając mu ostateczny kształt. Nie bać się, czasami trzeba go troszkę przyprasować 🙂 Teraz czas na szpachlowanie. Kremem maślanym smarujemy cały tort, wyrównujemy niedoskonałości i do lodówki na 15 minut. W tym czasie rozwałkowujemy czerwoną masę na prostokąt który wystarczy aby przykryć całe auto. Schłodzony tort okrywamy czerwonym ,, lakierem” i delikatnie dociskamy masę przesuwając się z góry na dół aby nie powstały zagięcia. Odcinamy nadmiar u dołu i zaczynamy docinać pozostałe elementy. Mi za wzór posłużyła zabawka syna. Spojler formujemy tylko z masy czerwonej i montujemy do auta na 5 długich patyczkach. Resztę przyklejamy za pomocą naszego lukru naniesionego cienką warstwą na poszczególne elementy. No i to chyba wszystko. A jeszcze jedno. Wszystkie elementy które miały być żółte porostu malowałam żółtym barwnikiem. Gotowy tort odstawiamy do lodówki. Pamiętajmy jednak aby na godzinkę przed podaniem go z niej wyciągnąć. Życzę miłej zabawy i oczywiście smacznego. Jeżeli macie jakieś pytania, coś jest nie jasne, proszę piszcie w komentarzach a ja chętnie rozwieje wasze wątpliwości. Pozdrawiam Magda.

 

Cześć, Rafał i Magda (RiM) witają na stronie taksiebujamy.pl. Od kilku lat mieszkamy i pracujemy w Kopenhadze, oraz włóczymy się po świecie. Oprócz podróży lubimy dobre jedzenie, o kawie nawet nie wspomnimy - najlepiej smakuje o poranku, przed namiotem, gdzieś na odludziu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na blogu. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Przeczytaj politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close