tort pomarańczowy
Na słodko,  Przepisy

Tort pomarańczowy tak subtelny jak muśnięcie skrzydeł motyla

Tort pomarańczowy to ciasto którym z pewnością zachwycicie. To wspaniałe połączenie puszystego biszkoptu, lekkości bitej śmietany, świeżości cytrusów i czekolady. Nie pamiętam już kiedy i skąd przepis znalazł się w moim domu ale koniecznie muszę się nim z wami podzielić. To przepis który nie zasługuje na to aby dokończyć żywota na dnie szuflady.

 

Biszkopt na tortownice o wymiarze ∅ 30
  • 8 jaj
  • 1,5 szkl. mąki krupczatki
  • 1,5 szkl. cukru

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

Przygotować tortownicę. Osobiście polecam wyłożenie pergaminem spodu i boków. Nie ma problemów z przywieraniem do blaszki. Jeśli natłuszczamy to tylko spód tortownicy i oprószamy mąką lub bułką tartą.

Żółtka ubić na puszysto z połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę, następnie nie przerywając ubijania dodawać po łyżce pozostały cukier. Połączyć delikatnie dwie masy i dodać przesianą mąkę. Bardzo delikatnie wmieszać, aby masa nie straciła na puszystości. Przełożyć do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika przez 30-45 minut. Nie otwierać piekarnika przed upływem 25 minut. Patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest już suche w środku. W tym celu bierzemy np. patyczek do szaszłyków i wbijamy w biszkopt jak najbliżej środka. Wyciągamy – patyk suchy, znaczy się nasz biszkopt jest gotowy 🙂 Wyciągamy z tortownicy i studzimy na kratce.

 

Krem pomarańczowy
  • 750 g serka mascarpone
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 10 czubatych łyżek cukru pudru lub trochę więcej jeśli uznasz że za mało słodkie
  • 400 ml śmietany kremówki

Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej. I nie mam na myśli 30° bo się wam wszystko rozpłynie. Ważne żeby temperatura sera i śmietany była taka sama. Wszystkie składniki oprócz śmietany miksujemy ze sobą. Śmietanę ubijamy i łączymy z wcześniej przygotowaną masą serową.

Do nasączenia
  • sok z 2-3 pomarańczy
  • alkohol np. rum

Potrzebna jest około szklanka płynu. Robimy w proporcjach 3:1 czyli 3 części soku i 1 część alkoholu. Dokładnie wymieszać.

Dekoracja
  • tabliczka ciemnej czekolady
  • 1 pomarańcza

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na papierze pergaminowym narysować ołówkiem motylki. Następnie namalować motylki czekoladą, wsadzić papier do uchylonej książki i w tej pozycji schłodzić w lodówce. Pomarańczę pokroić w cieniutkie plastry.

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Dokładnie nasączyć i posmarować kremem. Na wierzchu ułożyć dekorację z czekolady i pomarańczy.

Mam nadzieję że tort pomarańczowy spełni wasze oczekiwania. Moi przyjaciele go uwielbiają.

 

 

 

 

Cześć, Rafał i Magda (RiM) witają na stronie taksiebujamy.pl. Od kilku lat mieszkamy i pracujemy w Kopenhadze, oraz włóczymy się po świecie. Oprócz podróży lubimy dobre jedzenie, o kawie nawet nie wspomnimy - najlepiej smakuje o poranku, przed namiotem, gdzieś na odludziu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na blogu. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Przeczytaj politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close