Tort z ptaszkami - Tak się bujamy
Na słodko,  Przepisy

Tort kawowy – moja ukochana zmora

A teraz kolej na mojego ulubieńca – TORT KAWOWY. Jak go kocham tak i nienawidzę. 🙂 Niby prosty, a jednak… Biszkopcik + kremik, nic więcej, a i tak wyłożyłam się na nim kilka razy. Dlaczego? Nie wiem. Może mnie nie lubi? I z biszkoptem i kremem trzeba uważać. Wszystkie składniki w jednakowej temperaturze i nie mam tu na myśli 15ºC ani też 30ºC bo się zważy. 😲 Ale jeśli się uda to tort kawowy palce lizać.

Biszkopt nr 1 (dla ambitnych)

Na tortownicę o wymiarze ∅26cm:

  • 200 g cukru
  • 125 g masła
  • 6 jaj
  • 100 g czekolady (rozpuścić w kąpieli wodnej)
  • szczypta soli
  • po pół łyżeczki cynamonu i skórki otartej z cytryny
  • 200 g mąki

Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC

Masło utrzeć z połową cukru i przyprawami na puszysto, nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Dodać wystudzoną czekoladę. Białka utrzeć z resztą cukru na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą maślaną. Delikatnie wmieszać mąkę, dodając po łyżce. Piec około 50-60 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika.

Biszkopt nr 2 (w zastępstwie biszkoptu nr 1)

Tortownica ∅26:

  • 6 jaj
  • 180 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 120 g mąki
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g kakao
  • szczypta soli, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka skórki cytrynowej

Piekarnik rozgrzać do temp.180ºC

Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym na puszysto, białka ubić na pianę z resztą cukru. Delikatnie połączyć obie masy i na koniec dodać przesiane mąki, kakao i przyprawy. Piec około 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.

 Biszkopt nr 3

Na tortownicę ∅26:

  • 3 jaja
  • ½ szkl. cukru
  • ½ szkl. mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonać jak biszkopt nr 2 i piec około 25-30  minut.

Krem kawowy
  • 1 budyń waniliowy (na 0,5 l mleka)
  • ½ l mleka
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 150 g cukru
  • 250 g masła

Z budyniu, mleka, kawy i cukru ugotować budyń. Masło ubić do białości i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Nie za szybko, nie za długo bo się zważy. Powodzenia. 🙂

Do nasączenia
  • ¼ szkl. brandy
  • sok z połowy cytryny razem ze startą skórką
  • ¼ szkl. wody
  • 2 łyżeczki cukru

Wymieszać składniki, nie wypić. 😉

Do wykonania tortu z PTASZKAMI użyłam:

  • biszkopt nr 1
  • biszkopt nr 3
  • 1½ porcji kremu
  • 450 g białej masy cukrowej
  • barwniki żelowe: czerwony, żółty, niebieski i czarny
  • 4 duże truskawki
  • gałązki z owocami dzikiej róży
  • cukier puder dla uzyskanie efektu śniegu

Do niedzielnej kawki dekoruję tort tylko rozetkami z kremu, drażetkami jak ziarenka kawy, prażonymi płatkami migdałów.

Tort z ptaszkami - Tak się bujamy
Smacznego !!!

Cześć, Rafał i Magda (RiM) witają na stronie taksiebujamy.pl. Od kilku lat mieszkamy i pracujemy w Kopenhadze, oraz włóczymy się po świecie. Oprócz podróży lubimy dobre jedzenie, o kawie nawet nie wspomnimy - najlepiej smakuje o poranku, przed namiotem, gdzieś na odludziu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na blogu. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Przeczytaj politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close