
Tort kawowy – moja ukochana zmora
A teraz kolej na mojego ulubieńca – TORT KAWOWY. Jak go kocham tak i nienawidzę. 🙂 Niby prosty, a jednak… Biszkopcik + kremik, nic więcej, a i tak wyłożyłam się na nim kilka razy. Dlaczego? Nie wiem. Może mnie nie lubi? I z biszkoptem i kremem trzeba uważać. Wszystkie składniki w jednakowej temperaturze i nie mam tu na myśli 15ºC ani też 30ºC bo się zważy. 😲 Ale jeśli się uda to tort kawowy palce lizać.
Biszkopt nr 1 (dla ambitnych)
Na tortownicę o wymiarze ∅26cm:
- 200 g cukru
- 125 g masła
- 6 jaj
- 100 g czekolady (rozpuścić w kąpieli wodnej)
- szczypta soli
- po pół łyżeczki cynamonu i skórki otartej z cytryny
- 200 g mąki
Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC
Masło utrzeć z połową cukru i przyprawami na puszysto, nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Dodać wystudzoną czekoladę. Białka utrzeć z resztą cukru na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą maślaną. Delikatnie wmieszać mąkę, dodając po łyżce. Piec około 50-60 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Biszkopt nr 2 (w zastępstwie biszkoptu nr 1)
Tortownica ∅26:
- 6 jaj
- 180 g cukru
- cukier waniliowy
- 120 g mąki
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 10 g kakao
- szczypta soli, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka skórki cytrynowej
Piekarnik rozgrzać do temp.180ºC
Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym na puszysto, białka ubić na pianę z resztą cukru. Delikatnie połączyć obie masy i na koniec dodać przesiane mąki, kakao i przyprawy. Piec około 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Biszkopt nr 3
Na tortownicę ∅26:
- 3 jaja
- ½ szkl. cukru
- ½ szkl. mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonać jak biszkopt nr 2 i piec około 25-30 minut.
Krem kawowy
- 1 budyń waniliowy (na 0,5 l mleka)
- ½ l mleka
- 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 g cukru
- 250 g masła
Z budyniu, mleka, kawy i cukru ugotować budyń. Masło ubić do białości i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Nie za szybko, nie za długo bo się zważy. Powodzenia. 🙂
Do nasączenia
- ¼ szkl. brandy
- sok z połowy cytryny razem ze startą skórką
- ¼ szkl. wody
- 2 łyżeczki cukru
Wymieszać składniki, nie wypić. 😉
Do wykonania tortu z PTASZKAMI użyłam:
- biszkopt nr 1
- biszkopt nr 3
- 1½ porcji kremu
- 450 g białej masy cukrowej
- barwniki żelowe: czerwony, żółty, niebieski i czarny
- 4 duże truskawki
- gałązki z owocami dzikiej róży
- cukier puder dla uzyskanie efektu śniegu
Do niedzielnej kawki dekoruję tort tylko rozetkami z kremu, drażetkami jak ziarenka kawy, prażonymi płatkami migdałów.


