Dania główne,  Przepisy

Pieczeń cielęca w prowansalskich ziółkach :)

Pieczeń cielęca, pieczone ziemniaki i lekka sałata to pyszny i szybki obiad. Zawsze się bałam cielęcinki, ale swoje lęki trzeba kiedyś okiełznać. Jest delikatna i najlepiej nie przyprawiać jej zbyt mocno, sama w sobie smakuje świetnie. Spróbowałam i stała się jednym z ulubionych dań moich chłopaków i moim. No, a pieczone ziemniaki, rewelacja, obierać nie trzeba – robią się same 😉 Mam nadzieję, że i wam zasmakuje to danie.

 

 

Składniki
  • 600-700 g  cielęciny
  • 1 łyżka smalcu do smażenia
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • ziemniaki
  • olej słonecznikowy
  • mieszanka młodych liści sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • sos do sałatki ( po 1 łyżeczce: oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego, octu jabłkowego, wody, sól i pieprz do smaku, posiekanego koperku)

 

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temp. 175ºC. Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Przyprawić solą i ziołami oraz odrobiną oleju. Przemieszać wszystko i rozłożyć na blasze. Mięso oczyścić ze zbędnych błon i ścięgien. Obsypać grubo mieloną solą i pieprzem oraz mieszanką ziół. Obsmażyć z obu stron na bardzo gorącej patelni, tak po 2 minuty z każdej strony. Najpierw tłuszczem do dołu. Przekładamy na blachę z ziemniakami i pieczemy 27 minut (mięso musi mieć w środku temp.62ºC ). Wyciągamy mięso z piekarnika i odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło. Temp. piekarnika zwiększamy do 200º C termo-obieg i dopiekamy ziemniaki na rumiano. Sałatę z pomidorami skrapiamy sosem i podajemy. Mięso powinno być lekko różowe środku, wtedy jest delikatne i miękkie. Życzę smacznego.

Cześć, Rafał i Magda (RiM) witają na stronie taksiebujamy.pl. Od kilku lat mieszkamy i pracujemy w Kopenhadze, oraz włóczymy się po świecie. Oprócz podróży lubimy dobre jedzenie, o kawie nawet nie wspomnimy - najlepiej smakuje o poranku, przed namiotem, gdzieś na odludziu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na blogu. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Przeczytaj politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close