okra
Dania główne,  Przepisy

Okra w pomidorach – trochę egzotyki

Okra czyli piżmian jadalny (Abelmoschus esculentus) to roślina pochodząca z krajów o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Z tego powodu mało dostępna w Europie, a na pewno w Polsce. Możecie jej szukać w orientalnych sklepikach gdyż jest bardzo popularna na bliskim wschodzie, Afryce… Ja miałam to szczęście , że wychowałam się na niej. Przywoziliśmy ją w postaci suszonych strączków i dodawaliśmy do potraw po uprzednim kilkugodzinnym moczeniu. Ma trochę śluzowatą konsystencję po ugotowaniu i jakby to niektórzy powiedzieli: smakuje niczym. Jestem innego zdania, uwielbiam ją jak zresztą cała moja rodzina. Można ją dostać w postaci świeżych zielonych strąków, mrożoną lub w puszkach. Na początek prosty przepis na Okrę, która będzie świetnym dodatkiem do ryżu, pieczonych mięs w korzennych przyprawach. Może też zastąpić danie główne. W tej wersji jadają ją w Turcji, następny pomysł na nią, którym się na pewno z wami podzielę to już Irak – siła przypraw i wspaniałych aromatów. To do dzieła 🙂

Składniki
  • 400 g zielonej okry świeżej lub mrożonej
  • 3 duże pomidory
  • 2 cebule
  • spora ilość zielonej pietruszki
  • sól
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania poszczególnych składników. Okrę w zależności od wielkości będziemy dusić w całości lub w kawałkach. Należy ją umyć i odciąć końcówkę. Mrożone najczęściej są małe i wystarczy je tylko lekko rozmrozić i opłukać. Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dla leniwców 😉 krojone pomidory z puszki są jak najbardziej na miejscu. Cebule siekamy w kostkę i lekko podsmażamy na oliwie. Jak się zeszkli dodajemy pomidory, okrę, trochę wody, przyprawiamy solą i  dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odrobinę soku z cytryny. Osobiście najbardziej lubię ją jako składnik dania jednogarnkowego z mięsem ale o tym opowiem przy innej okazji. Życzę smacznego szczególnie tym z was którzy nigdy nie spotkali się z OKRĄ. Ciekawa jestem waszych opinii 🙂 SMACZNEGO

okra

Cześć, Rafał i Magda (RiM) witają na stronie taksiebujamy.pl. Od kilku lat mieszkamy i pracujemy w Kopenhadze, oraz włóczymy się po świecie. Oprócz podróży lubimy dobre jedzenie, o kawie nawet nie wspomnimy - najlepiej smakuje o poranku, przed namiotem, gdzieś na odludziu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na blogu. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Przeczytaj politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close