O nas
Dlaczego taksiebujamy.pl? Ponieważ tak się bujamy przez życie, tak się bujamy w podróży, tak się bujamy w kuchni. Stronę tworzą Rafał i Magda. Od kilku lat mieszkamy i pracujemy w Kopenhadze, oraz włóczymy się po świecie.
Tak się bujamy to strona poświęcona jedzeniu, podróżom i przygodzie – tak przygodzie, bo zawsze to weselej kiedy towarzyszy ona w podróży. Opisujemy na niej świat, który poznaliśmy, miejsca, które widzieliśmy i ludzi, których mieliśmy przyjemność spotkać. Mamy nadzieję zainteresować Was miejscami, do których być może sami dotrzecie, a może nie. Piszemy, aby zainspirować, zachęcić. Nie będziemy Was jednak tylko nudził opowieściami o miejscach, zabytkach itp. Będzie też coś o kawie, fotografii, cygarach, dobrej kuchni, może o czymś innym. Magda najchętniej buja się w kuchni. Zbiera przepisy z całego świata. Następnie, już w domu, dostosowuje do składników, które może znaleźć u nas i dodaje coś od siebie. Rafał, jak to typowy analityk, przygotowuje szczegółowe plany podróży. Wyszukuje ciekawe miejsca, promocyjne loty, sprawdza noclegi, przygotowuje sprzęt na wyprawy.
Czasami słyszymy – eee, chce się wam tak włóczyć, męczyć, przecież w telewizji zobaczycie to samo i jeszcze sobie piwko spokojnie wypijecie. No tak, z takim podejściem pewnie „odwiedzą” więcej zabytków i wspaniałych miejsc niż my. Tylko czy poczują te miejsca? Ten cudowny, intensywny, lekko słodki zapach kwitnących pomarańczy w Turcji. Nagły żar i brak tlenu po wejściu do lasku bananowego – gdzie w sekundę koszula robi się mokra i płuca odmawiają współpracy. Czy poznają tych ludzi, ich kulturę, kuchnie, obyczaje.
Czas ucieka, świat się zmienia, może warto coś zobaczyć, przeżyć. Gdzieś, kiedyś w ucho wpadło nam tybetańskie przysłowie – powiedzenie, które fajnie to oddaje.
„Nigdy nie wiesz co przyjdzie pierwsze: kolejny dzień czy następne życie.”
Pozdrawiamy i życzymy miłej lektury.
Rafał i Magda
(w skrócie RiM)