Mercimek Corbasi
Przepisy,  Zupy

Mercimek çorbasi – lekka zupa prosto z Turcji.

Mercimek çorbasi to lekka zupa na bazie czerwonej soczewicy. Sama w sobie jest delikatna i dopiero dodatki nadają jej charakteru. Każdy indywidualnie na talerzu dosmacza swoją Mercimek çorbasi. Ja osobiście dodaję tylko odrobinę cytryny ale wybór jest duży: oliwa z oliwek, ostre papryczki, marynowany czosnek… W dzieciństwie bardzo często jadałam podobną zupę. Dodawało się do niej odrobinę czosnku, sproszkowanego kminu rzymskiego i cytrynę. Ta wersja zupy to już kuchnia arabska. A o tym przy innej okazji 🙂 Wracając do naszej Mercimek. Podaje się ją zawsze ze świeżą, pszenną bułką.

Składniki
  • 250 ml czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka ryżu
  • 1 ziemniak ( 100 g )
  • 1 cebula ( 60/70 g )
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego ( ja użyłam takiego z kartonika, jeśli macie tylko koncentrat pomidorowy to myślę że 1 płaska łyżka wystarczy)
  • 800 ml gorącej wody (jeżeli uznacie, że dla was zupa jest zbyt gęsta dodajcie trochę więcej)
  • sól
  • cytryna, oliwa z oliwek, ostre przyprawy jak chili, sumak … co kto lubi
  • pszenne bułki
Wykonanie

Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać soczewice uprzednio przepłukaną w zimnej wodzie, obranego i pokrojonego w duże kawałki ziemniaka, ryż. Zalać to wszystko gotującą wodą, dodać przecier pomidorowy, sól i gotować na wolnym ogniu około 30 do 45 minut. Całość zblendować i ewentualnie dodać trochę  więcej wody. Można zajadać. SMACZNEGO!

 

Cześć, Rafał i Magda (RiM) witają na stronie taksiebujamy.pl. Od kilku lat mieszkamy i pracujemy w Kopenhadze, oraz włóczymy się po świecie. Oprócz podróży lubimy dobre jedzenie, o kawie nawet nie wspomnimy - najlepiej smakuje o poranku, przed namiotem, gdzieś na odludziu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na blogu. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Przeczytaj politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close