
Krem z kalafiora z nutką egzotyki.
Zupa Krem z kalafiora na mleku kokosowym to alternatywa dla tych, którzy nie tolerują mleka krowiego. Czasem życie zmusza nas do szukania innych rozwiązań, tym razem z sukcesem. Zupa jest delikatna, a przez użycie tylko białych warzyw nic nie zakłóca jej idealnie jasno kremowej barwy. Jedynie odrobina koperku może to uczynić, polecana dla tych, którym nie przeszkadza, że pływa zielone. 😉
Składniki
- średniej wielkości kalafior
- 1 duży pasternak
- 1 pietruszka w korzeniu
- duży plaster selera
- 3 duże ziemniaki
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól i pieprz biały do smaku
- siekany koperek
Wykonanie
Wrzuć do garnka: kalafior podzielony na dość duże różyczki, pasternak i pietruszkę pokrój w duże plastry, seler i ziemniaki w całości. Dodaj trochę soli. Zalej wodą tak aby przykryła warzywa i gotuj do miękkości. Odlej część wywaru do innego naczynia (nie do zlewu na zmarnowanie), do warzyw dodaj mleko kokosowe i zmiksuj na krem. Gęstość zupy reguluj dolewając warzywny wywar. U mnie aż łyżka stoi ale ty rób jak lubisz. Podgrzej na małym ogniu, żeby nie wrzało. Dopraw solą i pieprzem, a na talerzu udekoruj koprem i gotowe. Życzę smacznego. 🙂

