Przepisy,  Zupy

Krem z kalafiora z nutką egzotyki.

Zupa Krem z kalafiora na mleku kokosowym to alternatywa dla tych, którzy nie tolerują mleka krowiego. Czasem życie zmusza nas do szukania innych rozwiązań, tym razem z sukcesem. Zupa jest delikatna, a przez użycie tylko białych warzyw nic nie zakłóca jej idealnie jasno kremowej barwy. Jedynie odrobina koperku może to uczynić, polecana dla tych, którym nie przeszkadza, że pływa zielone. 😉

Składniki
  • średniej wielkości kalafior
  • 1 duży pasternak
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • duży plaster selera
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól i pieprz biały do smaku
  • siekany koperek
Wykonanie

Wrzuć do garnka: kalafior podzielony na dość duże różyczki, pasternak i pietruszkę pokrój w duże plastry, seler i ziemniaki w całości. Dodaj trochę soli. Zalej wodą tak aby przykryła warzywa i gotuj do miękkości. Odlej część wywaru do innego naczynia (nie do zlewu na zmarnowanie), do warzyw dodaj mleko kokosowe i zmiksuj na krem. Gęstość zupy reguluj dolewając warzywny wywar. U mnie aż łyżka stoi ale ty rób jak lubisz. Podgrzej na małym ogniu, żeby nie wrzało. Dopraw solą i pieprzem, a na talerzu udekoruj koprem i gotowe. Życzę smacznego. 🙂

Krem z kalafiora - Tak sie bujamy

Cześć, Rafał i Magda (RiM) witają na stronie taksiebujamy.pl. Od kilku lat mieszkamy i pracujemy w Kopenhadze, oraz włóczymy się po świecie. Oprócz podróży lubimy dobre jedzenie, o kawie nawet nie wspomnimy - najlepiej smakuje o poranku, przed namiotem, gdzieś na odludziu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na blogu. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Przeczytaj politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close