
Jabłkowe róże w cieście francuskim
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego od dawna kusiły mnie swoim urokiem. Wyglądają bajecznie. W smaku – niezbyt słodkie do kawki idealne. Zamiast tradycyjnej bułeczki z jabłkami coś co rozpieszcza zmysł wzroku 😉 Bardzo proste w wykonaniu. Można oczywiście wykonać ciasto francuskie osobiście. Robiłam nie raz i zapewniam nic trudnego tylko czasochłonne. Może kiedyś wam napiszę jak to zrobić. Dzisiaj trochę na leniucha – kupiłam ciasto gotowe. Trzeba czasem sobie ułatwiać życie 🙂
Składniki
- Płat ciasta francuskiego 40/25 cm
- 2 czerwone, duże jabłka
- 1/2 cytryny
- 100 g serka mascarpone
- cukier
- cynamon
- masło do natłuszczenia blaszki
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Zalać jabłka wodą i sokiem z cytryny. Zagotować i dusić na małym ogniu przez 1 minutę lub 2 aż zmiękną. Odcedzić i lekko przestudzić. Ciasto podzielić na 6 pasków, posmarować cieniutko serkiem. Na każdym pasku ułożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem. Złożyć ciasto jak na zdjęciu i zwinąć w różyczkę. Piec w blaszce do muffinek 40 minut. Można po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Moje wyszły za pierwszym razem. Śmiało zamiast serka można użyć powideł i cukru waniliowego zamiast cynamonu. Jak zawsze do znudzenia powtarzam: wedle upodobania 😉 Życzę smacznego.
[mailerlite_form form_id=2]
