Na słodko,  Przepisy

Jabłkowe róże w cieście francuskim

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego od dawna kusiły mnie swoim urokiem. Wyglądają bajecznie. W smaku – niezbyt słodkie do kawki idealne. Zamiast tradycyjnej bułeczki z jabłkami coś co rozpieszcza zmysł wzroku 😉 Bardzo proste w wykonaniu. Można oczywiście wykonać ciasto francuskie osobiście. Robiłam nie raz i zapewniam nic trudnego tylko czasochłonne. Może kiedyś wam napiszę jak to zrobić. Dzisiaj trochę na leniucha –  kupiłam ciasto gotowe. Trzeba czasem sobie ułatwiać życie 🙂

Składniki
  • Płat ciasta francuskiego 40/25 cm
  • 2 czerwone, duże jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 100 g serka mascarpone
  • cukier
  • cynamon
  • masło do natłuszczenia blaszki
Jabłkowe róże
Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Zalać jabłka wodą i sokiem z cytryny. Zagotować i dusić na małym ogniu przez 1 minutę lub 2 aż zmiękną. Odcedzić i lekko przestudzić. Ciasto podzielić na 6 pasków, posmarować cieniutko serkiem. Na każdym pasku ułożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem. Złożyć ciasto jak na zdjęciu i zwinąć w różyczkę. Piec w blaszce do muffinek 40 minut. Można po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Moje wyszły za pierwszym razem. Śmiało zamiast serka można użyć powideł i cukru waniliowego zamiast cynamonu. Jak zawsze do znudzenia powtarzam: wedle upodobania 😉 Życzę smacznego.

Jabłkowe róże

Cześć, Rafał i Magda (RiM) witają na stronie taksiebujamy.pl. Od kilku lat mieszkamy i pracujemy w Kopenhadze, oraz włóczymy się po świecie. Oprócz podróży lubimy dobre jedzenie, o kawie nawet nie wspomnimy - najlepiej smakuje o poranku, przed namiotem, gdzieś na odludziu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na blogu. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Przeczytaj politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close