Drożdżowa bułka
Na słodko,  Przepisy

Drożdżowa bułka dla tęskniących za smakami dzieciństwa.

Jeżeli tęsknisz za zapachem i smakiem świeżo pieczonej drożdżowej bułki ze szklanką mleka to ten przepis jest dla ciebie. Jeszcze tylko odrobina masełka, dżemu lub miodu i nasza drożdżowa bułka stanie się wspaniałą przekąskę na chłodne dni. Znam takich, którym do pełni szczęścia brakuje jeszcze szklanki mleka prosto od krowy. Rzecz gustu 🙂

 

Składniki na korytko o długości 30 cm.

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka otarta z jednej cytryny

 

kruszonka:

  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 120 g mąki

 

Drożdżowa bułka
Drożdżowa bułka
Wykonanie

Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać odrobinę cukru i mleko. Zamieszać z odrobiną mąki i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Miskę nakryć ściereczką żeby ciepełko nie uciekało. Jak już nam drożdże pięknie wyrosną dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i pojawią się pęcherzyki powietrza (czasami trzeba dodać trochę więcej mąki, ale pamiętaj że dodajemy po łyżce, żeby nie przesadzić, bo wyjdzie twardy gniot). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Bez tego nasza drożdżowa bułka nie będzie puszysta i delikatna. Jak ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je lekko jeszcze raz i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Odstawiamy do kolejnego wyrastania na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C i zagniatamy kruszonkę. Składniki na kruszonkę szybko zagniatamy ze sobą aby powstały nieregularne grudki. Obsypujemy nimi ciasto i lekko dociskamy ręką. Drożdżową bułkę pieczemy około 50-60 minut na najniższym poziomie piekarnika. Patyczkiem sprawdzamy czy jest sucha w środku, jeżeli tak wyciągamy z foremki i studzimy na kratce aby się nie uparowała, bo będzie mokra i nie fajna.

A teraz życzę fajnej zabawy i smacznego. Uciekam bo moja bułka już czeka, posmarowana masłem i dżemem malinowym spowita aromatem świeżego ciasta i gorącej kawy, który tak bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem.

 

 

Cześć, Rafał i Magda (RiM) witają na stronie taksiebujamy.pl. Od kilku lat mieszkamy i pracujemy w Kopenhadze, oraz włóczymy się po świecie. Oprócz podróży lubimy dobre jedzenie, o kawie nawet nie wspomnimy - najlepiej smakuje o poranku, przed namiotem, gdzieś na odludziu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na blogu. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Przeczytaj politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close