Hamburger
Dania główne,  Przepisy

Domowy hamburger – fast food w zdrowszym wydaniu.

Domowy hamburger to zdrowe i pożywne danie o ile się trochę postaramy. Podstawa to świeże ekologiczne składniki. Jest trochę roboty jeśli musimy zrobić hamburgery dla kilku osób na raz. Wtedy ja osobiście idę na skróty  i wszystko podaję w formie szwedzkiego stołu. Każdy ma możliwość skomponowania swojego domowego hamburgera, a ile przy tym zabawy 😉 Lista składników jest wtedy troszkę dłuższa o np. świeży ogórek, ze 2 rodzaje sera itp. Wariacji cała masa – polecam.

 
Składniki na 4 hamburgery
  • ½ kg mielonej wołowiny
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka dobrego ketchupu
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.

W tym czasie przygotować sos majonezowy i pokroić warzywa. A potrzebne nam jeszcze będą:

  • 4 pełnoziarniste bułki do hamburgerów
  • 2 pomidory
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula
  • sałata (ja użyłam mieszanki różnych sałat)
  • 4 plastry żółtego sera
  • 8 plastrów bekonu
  • ketchup
  • sos majonezowy ( 2 żółtka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 50 ml. oleju, sól do smaku – dokładnie zmiksować ).

Można oczywiście użyć gotowego majonezu i doprawić musztardą oraz  cytryną.

Pomidory, ogórki i cebulę pokroić w plastry, albo jak macie fantazję to w kostkę, trójkąciki czy co tam się wam zamarzy 🙂

Jak już macie wszystko przygotowane to rozgrzewacie dwie patelnie. Na jednej podsmażacie bekon, nie musi być gorący ale ma być chrupiący. Na drugiej lekko natłuszczonej ale bardzo gorącej smażycie hamburgery. Czas w zależności od upodobania i  oczywiście grubości naszego kotlecika. Ja smażę mojego hamburgera 1,5 minuty, przewracam i na nim układam dolną część bułki i tak smażę następne 1,5 minuty. Lubię jak jest średnio wysmażony. W tym samym czasie na patelni po smażeniu bekonu układam drugą połowę bułki i pod przykryciem na wolnym ogniu podgrzewam. Ściągamy hamburgera z patelni na mięsku układamy ser a potem resztę składników na przemian z sosami. Przykrywamy gorącą czapeczką i nasz domowy hamburger jest gotowy. Tylko się nie poparzcie. I tu wracamy do opcji dla armii głodomorów. Nie ma czasu na zabawę więc bułki lądują w piekarniku rozgrzanym do 180°C na około 3 minuty. Hamburgery odpowiednio wcześniej smażymy na kilku patelniach i fruuu na stół.  A tam niech się dzieje co chce, a wy macie luz. Jeszcze potem trzeba posprzątać ale to już inna bajka 😉

 

 

 

 

Cześć, Rafał i Magda (RiM) witają na stronie taksiebujamy.pl. Od kilku lat mieszkamy i pracujemy w Kopenhadze, oraz włóczymy się po świecie. Oprócz podróży lubimy dobre jedzenie, o kawie nawet nie wspomnimy - najlepiej smakuje o poranku, przed namiotem, gdzieś na odludziu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wykorzystuję pliki cookies do prawidłowego działania bloga, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na blogu. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Przeczytaj politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close